چهارشنبه, ۱۰ آذر , ۱۴۰۰
Wednesday, 1 December , 2021
آیا ویروس کووید به خود انقراضی اش نزدیک میشود؟

تعداد موارد تایید شده کووید در ژاپن به شدت کاهش یافته است و مطالعه ای نشان داد که کروناویروس سارس دو مورد مطالعه پس از یک جهش جدید می میرد. در ماه اکتبر، تعداد موارد تایید شده کووید جدید در ژاپن به طور غیر منتظره شروع به کاهش شدید کرد. از آنجایی که اقدامات پیشگیری […]

در ماه اکتبر، تعداد موارد تایید شده کووید جدید در ژاپن به طور غیر منتظره شروع به کاهش شدید کرد. از آنجایی که اقدامات پیشگیری و کنترل بیماری همه گیر ژاپن همچنان با قوت قدیم عمل کرده بود، این پدیده غیرطبیعی را احتمالاً مرتبط به جهش جدید در ویروس دانستند. محققان ژاپنی دریافتند جهش جدیدی درکروناویروس سارس دو ممکن است باعث مرگ این ویروس شده باشد.

بر اساس گزارش “کیودو نیوز” در سی و یکم، تیم تحقیقاتی موسسه ملی ژنتیک ژاپن و دانشگاه نیگاتا اخیراً آخرین تحقیقات را منتشر کردند که در نشان داده اند که در ژنوم سویه جهش یافته دلتا، آنزیمی به نام “nsp14” جهش یافته است که باعث می شود ویروس به موقع ترمیم نشود و منجر به خود انقراض ویروس شود.

همانطور که میدانیم در فرآیند تکثیر و انتشار سریع ویروس، ژنوم گاهی اوقات دچار جهش‌های اشتباه می‌شود که یکی از علل اصلی بیماری نیز می‌باشد. محصول ژن nsp14 به طور کلی مسئول تعمیر و ترمیم ژنوم است. با این حال، اگر ترمیم به موقع نباشد و جهش‌های زیادی انباشته شود، ویروس ممکن است قادر به تولید مثل نباشد. مطالعات نشان داده است که وقتی در خود ژن “nsp14” جهش رخ داده باشد، میزان بروز کلی جهش ژنی در ویروس، به علت مختل شدن عملکرد “nsp14″، ده تا بیست برابر بیشتر از ویروس عادی ست. بنابراین، هنگامی که تعداد موارد در ژاپن در اواخر اوت به اوج خود رسید، “nsp14” در ویروس کرونای جدید قبلاً جهش یافته بود.
در موج پنجم اپیدمی، با گسترش عفونت، نسبت ویروس‌هایی که جهش یافته بودند، همچنان افزایش یافته است. در دوره قبل از اوج ابتلا تا زمان کاهش تعداد موارد و موج سوم اپیدمی از پاییز گذشته تا مارس امسال نیز همین روند را داشته است.
بنابراین، دلیل کاهش تعداد موارد در ژاپن این است که پس از جهش در “nsp14″، ژنوم ویروس به انباشت جهش های اشتباه ادامه می دهد و در نهایت ویروس خود به خود منقرض می شود زیرا برای ترمیم خیلی دیر شده است.
علاوه بر این، تیم تحقیقاتی گمان میکنند که آنزیمی به نام “APOBEC” عامل تغییر ژن “nsp14” بوده است. محصول ژن اپوبک در انسان / پستانداران از عفونت های ویروسی محافظت می کنند. این آنزیم ها، هنگامی که از تنظیم خارج شوند، منبع اصلی جهش در بسیاری از انواع سرطان هستند. گفته می شود که در شرق آسیا و اقیانوسیه، این آنزیم به ویژه در بسیاری از مردم فعال است.

دکترعلیرضاناجی رئیس مرکزتحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی