چهارشنبه, ۱۰ آذر , ۱۴۰۰
Wednesday, 1 December , 2021
انتشار مقاله محققان دانشکده جغرافیا و علوم محیطی دانشگاه حکیم سبزواری و پژوهشگران اروپایی- امریکایی در نشریه بین المللی The Lancet Planetary Health

مقاله دکترعلیرضا انتظاری دانشیار گروه آب و هواشناسی و دکترفاطمه میوانه محقق پسادکتری با گروهی از محققان اروپایی- امریکایی با عنوان: Mortality risk attributable to wildfire-related PM۲·۵ pollution: a global time series study in ۷۴۹ locations در نشریه The Lancet Planetary Health از مجموعه نشریات The Lancet(IF: ۷۹.۳۲۱) که دارای ضریب تاثیر ۱۹/۱۷۳ و در […]

در نشریه The Lancet Planetary Health از مجموعه نشریات The Lancet(IF: ۷۹.۳۲۱) که دارای ضریب تاثیر ۱۹/۱۷۳ و در ردیف مجلات Q۱ ۱۰ درصد برتر است، به چاپ رسید.

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه حکیم سبزواری، در این پژوهش خطر مرگ و میر ناشی از آلودگی PM2.5 در اثر آتش سوزی در سطح جهان مورد مطالعه قرار گرفته است.

برای این مطالعه سری زمانی، داده‌های مربوط به تعداد مرگ و میر روزانه با علت فوت (همه علل، مرگ و میرهای قلبی و عروقی و علل تنفسی) از ۷۴۹ شهر در ۴۳ کشور و منطقه در طول سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۶ جمع آوری شد. غلظت روزانه PM2.5 مربوط به آتش سوزی با استفاده از مدل سه بعدی انتقال مواد شیمیایی GEOS-Chem در رزولوشن ۲۵×۲۵ درجه برآورد شد. ارتباط مواجهه با آلاینده ایجاد شده ناشی از آتش‌سوزی‌ها با مرگ و میر مورد تحلیل شبه پواسون قرار گرفت و نسبت خطر نسبی مرگ و میر سالانه ناشی از این آتش‌سوزی ها محاسبه شد.

مرگ و میرهای تمامی علت‌های فوت، حدود ۷۰ میلیون نفر بوده (۱۵ میلیون قلبی و عروقی، ۷ میلیون تنفسی و ۴۸ میلیون نفر سایر علل). نتایج حاکی از آنست که خطر نسبی محاسبه شده برای کل مرگ و میرها معادل ۰/۶۲ درصد، مرگ و میرهای قلبی ۰/۵۵ درصد و ۰/۶۴ درصد برای مرگ و میرهای تنفسی سالانه در اثرات تماس با PM2.5 مرتبط با آتش‌سوزی های رخ داده در جهان بوده است.

گفتنی است لینک این مقاله از طریق آدرس اینترنتی https://doi.org/10.1016/S2542-5196(21)00200-X قابل دسترسی می باشد.

ل.س ۴۲/ س.ر ۶۲