دوشنبه, ۲ خرداد , ۱۴۰۱
Monday, 23 May , 2022
برای اولین بار در ایران، کتاب”جمعیت‌شناسی دین” نوشته عضو هیات علمی دانشگاه مازندران منتشر شد

نخستین کتاب”جمعیت‌شناسی دین” در ایران نوشته و تالیف دکتر یعقوب فروتن دانشیار جمعیت‌شناسی گروه علوم اجتماعی دانشگاه مازندران، محقق افتخاری گروه مطالعات اسلامی دانشگاه وایکاتو نیوزیلند و دانشگاه غرب سیدنی استرالیا و عضو هیات مدیره انجمن جمعیت‌شناسی ایران توسط انتشارات معاونت پژوهشی دانشگاه مازندران چاپ و منتشر شد. به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت […]

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه مازندران، به همین مناسبت، نویسنده کتاب”جمعیت‌شناسی دین؛ بررسی مناسبات مؤلفه‌های دینی مذهبی و متغیرهای جمعیتی” اعلام کرد که این کتاب محصول دو دهه مطالعات و تحقیقات علمی در دوره‌های دکتری و فوق دکتری در دانشگاه ملی استرالیا و دانشگاه وایکاتو نیوزیلند و هم‌چنین مبتنی بر نتایج دو پروژه تحقیقاتی وی در دانشگاه مازندران است.

وی افزود: کتاب”جمعیت‌شناسی دین” در واقع نخستین کتاب در ایران محسوب می‌شود که به‌صورت سیستماتیک و متمرکز و با یک رویکرد علمی و تحقیقاتی به بررسی و مطالعه مناسبات و روابط بین مؤلفه‌های دین و متغیرهای جمعیتی در ایران و جهان می‌پردازد.

دکتر فروتن خاطرنشان کرد: ساختار کتاب”جمعیت‌شناسی دین” مبتنی بر دو بخش کلی است. بخش اول کتاب مبتنی بر یک رویکرد جهانی و بین‌المللی می‌باشد و در فصول چهارگانه آن نیز موضوعات اصلی مشتمل بر جمعیت‌شناسی ادیان جهان، مهاجران مسلمان در جهان غرب، جمعیت‌شناسی زنان در جهان اسلام و کشورهای اسلامی خاورمیانه و شمال آفریقا مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند. بخش دوم کتاب نیز در مقیاس ملی به بررسی مناسبات بین مؤلفه‌های دین و مذهب و متغیرهای جمعیت‌شناختی در ایران پرداخته است که فصول نه‌گانه آن مشتمل بر زمینه‌های دینی فرهنگی تحولات جمعیت‌شناختی ایران، تاثیرات دینداری بر فرزندآوری، تمایزات شیعی سنی نگرش‌های جمعیتی و جنسیتی، ملاحظات جمعیت‌شناختی مرتبط با جامعه‌پذیری دینی و نگرش دینی در ایران است.

وی یادآور شد: این کتاب را به پدرم، مرحوم محمدباقر فروتن، تقدیم کرده‌ام که از همان دوران کودکی، آن‌گاه که اقامه نماز را در خانه باصفای روستای زیبای‌مان در رامسر به من آموزش می‌داد و جامعه‌پذیری دینی بنده شکل می‌گرفت، “بلندنگری” و “وسعت دید” را نیز از او فرا گرفتم، حتی در هنگام عبادت و ارتباط با پروردگار. دکتر فروتن ضمن تشکر و قدردانی از همکاران حوزه انتشارات معاونت پژوهشی دانشگاه مازندران، اظهار امیدواری کرد که مطالب و مباحث این کتاب بتواند برای جامعه علمی کشور عزیزمان ایران مفید و سودمند واقع شود.

گفتنی است: تاکنون ۵ کتاب توسط دکتر یعقوب فروتن شامل کتاب”جمعیت‌شناسی اقتصادی؛ رویکردی نوین به پیامدهای اقتصادی تغییرات جمعیتی” (انتشارات دانشگاه مازندران، ۱۳۹۸)، کتاب”سیاست‌های جمعیتی جهان” (انتشارات مؤسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم، ۱۳۹۷)، کتاب”سالخوردگی جمعیت:؛ زمینه‌ها، پیامدها، سیاست‌ها” (انتشارات مؤسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم، ۱۳۹۶)، کتاب” جمعیت‌شناسی سیاسی؛ نقش تغییرات جمعیتی در سیاست ملی و امنیت بین‌الملل” (انتشارات مؤسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم، ۱۳۹۵)، و کتاب “جامعه و جمعیت؛ مقدمه‌ای بر جامعه‌شناسی جمعیت” (انتشارات دانشگاه مازندران، ۱۳۸۰) ترجمه و چاپ و منتشر شده است.

یادآور می‌شود که بیوگرافی علمی دکتر یعقوب فروتن در سامانه دانشگاه مازندران و گروه مطالعات اسلامی دانشگاه وایکاتو نیوزیلند و دانشگاه غرب سیدنی استرالیا به‌شرح زیر قابل دسترسی می‌باشد:

https://www.waikato.ac.nz/fass/UWISG/profile-y-foroutan.shtml & http://rms.umz.ac.ir/~foroutan/