یکشنبه, ۲۵ مهر , ۱۴۰۰
Sunday, 17 October , 2021
توسط پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد ،گونه‌ جدیدی از گل‌استکانی کشف شد

پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد در کوه‌های آلاداغ استان خراسان شمالی، موفق شدند گونه جدیدی از جنس گل‌استکانی را برای نخستین بار کشف کنند. به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه فردوسی مشهد، پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد طی پژوهش‌های میدانی در کوه‌های آلاداغ در استان خراسان شمالی، موفق شدند گونه جدیدی […]

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه فردوسی مشهد، پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد طی پژوهش‌های میدانی در کوه‌های آلاداغ در استان خراسان شمالی، موفق شدند گونه جدیدی از جنس گل‌استکانی را برای نخستین بار کشف، جمع‌آوری و با نام لاتین Campanula oreodoxa به معنی “شکوه کوهستان” نام‌گذاری کنند.

این نام اشاره به زیستگاه آن در نواحی مرتفع کوهستانی دارد. این گیاه در جمعیت بسیار محدودی در ارتفاعات صخره‌ای ۲۳۰۰ تا ۲۴۰۰ متری کوه‌های آلاداغ بین درکش و هاور در غرب بجنورد، استان خراسان شمالی می‌روید. فرم رویشی شبه بالشتکی کوتاه، ویژگی‌های گل و ریزساختار سطح بذر و دانه‌های گرده، این گونه جدید را از سایر گونه‌های شناخته شده گل‌استکانی در ایران و جهان متمایز می‌کند. نتایج این پژوهش که در پژوهشکده علوم گیاهی و در قالب بخشی از رساله علی اصغر ارجمندی، دانشجوی دکتری رشته اکولوژی گیاهی، به راهنمایی دکتر حمید اجتهادی و دکتر فرشید معماریانی انجام شده، در مقاله ای علمی در شماره ۳، جلد ۵۲۱ مجله معتبر گیاه‌شناسی Phytotaxa منتشر شده است.

نویسندگان این مقاله، با توجه به ویژگی‌های زیستگاه، تعداد کم افراد جمعیت و دامنه پراکندگی جغرافیایی بسیار محدود، این گونه را بر مبنای معیارهای اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) به عنوان گیاه درخطر بحران طبقه‌بندی کرده‌اند که هشداری برای احتمال انقراض کامل آن در آینده نزدیک است.

شایان ذکر است، در این مقاله، بر ضرورت حفاظت از گیاهان اندمیک یا انحصاری در مناطق مرتفع کوهستانی آلاداغ، به عنوان یکی از نقاط داغ تنوع زیست گیاهی در شمال خراسان، تاکید شده است.

این مقاله از طریق لینک زیر قابل دسترسی است:

ر.ا ۵۲/ ر.ب ۴۵