چهارشنبه, ۱۰ آذر , ۱۴۰۰
Wednesday, 1 December , 2021
راه‌اندازی و تجهیز آزمایشگاه مرکزی دانشگاه زابل به ابزار و فناوری‌ های‌تک

آزمایشگاه مرکزی دانشگاه زابل با هدف ارائه خدمات پژوهشی ملی و بین المللی،راه‌اندازی و به ابزار و فناوری‌ های‌تک مجهز شد. به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه زابل، شتاب‌بخشی به حرکت علمی هدفمند و نوآورانه دانشگاه با رویکرد مأموریت‌گرایی و مسئله‌محوری مبتنی بر نیاز منطقه و افزایش ارتباط با […]

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه زابل، شتاب‌بخشی به حرکت علمی هدفمند و نوآورانه دانشگاه با رویکرد مأموریت‌گرایی و مسئله‌محوری مبتنی بر نیاز منطقه و افزایش ارتباط با جامعه؛ همواره راهبرد اصلی و لاینفک مدیریت کلان دانشگاه زابل بوده است. تأسیس مجموعه آزمایشگاهی مرجع مشتمل بر انواع بخش‌های تحقیقاتی، مجهز به دستگاه‌ها و فناوری‌های پیشرفته، از سنوات گذشته به عنوان بستری برای بومی‌سازی پژوهش و فناوری مطابق با پتانسیل‌های منطقه‌ای و ملی، در برنامه‌های اجرایی دانشگاه قرار داشته است.

این مجموعه عظیم علاوه بر ایجاد دسترسی به فناوری‌های پیشرفته به اعضای هیأت علمی و دانشجویان پژوهشگر دانشگاه زابل، ارائه خدمات به دیگر پژوهشگران در سطح ملی و منطقه‌ای را در دستور کار داشته و خصوصاً در حمایت از ایده‌های نوآورانه و هدایت آن‌ها به مسیر تجاری‌سازی نقشی کلیدی دارد. مبتنی بر همین رویکرد، تأسیس آزمایشگاه مرکزی از سال ۱۳۹۲ در دستور کار قرار گرفته و با همت مسئولین وقت و حمایت‌های وزارت عتف، ساختمان آزمایشگاه مرکزی با مساحت تقریبی ۷۷۳۱ مترمربع زیربنا در چهار طبقه تکمیل و آماده بهره برداری است.

در فاز اول اجرایی این پروژه استانداردهای ویژه ایمنی و حفظ محیط زیست (HSE) بعلاوه شاخص‌های مدیریت سبز مشتمل بر تأسیسات مکانیکی و الکتریکی بهینه، سامانه‌های فوق کم مصرف و تهویه مناسب نصب گردیده است. مرحله اخیر فعالیت‌ها شامل آماده‌سازی و نصب سیستم سکوبندی و طبقه‌بندی واحدهای مختلف و متعاقب آن، تأمین و استقرار امکانات آزمایشگاهی و تحقیقاتی پیشرفته در واحدهای مختلف مانند زیست فنآوری، نانوفناوری، پلیمر، بیوشیمی، بیوفیزیک، میکروبیولوژی، اسپکتروسکوپی، ژنتیک مولکولی، باستان‌شناسی، اپتیک و … می‌باشد.

این سرمایه‌گذاری با صرف دهها میلیارد ریال اعتبار از سنوات گذشته و به‌ویژه از سال ۱۳۹۸ و با هدف ساماندهی ساختارهای پژوهشی و لزوم به‌روزرسانی، استانداردسازی و اتصال به شبکه آزمایشگاه‌های علمی ایران (شاعا) تحت نظارت وزارت عتف و شبکه آزمایشگاه‌های فناوری راهبردی تحت نظارت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری صورت گرفته و عمده خدمات آن بر اساس قواعد و دستورالعمل‌های ویژه و متمرکز وزارت متبوع تعریف شده است.

اولین برنامه حمایتی تجاری‌سازی مشتمل بر مجموعه تجهیزات کشت بافت گیاهی شامل ۵ سالن بزرگ تولیدی با ظرفیت بکارگیری حداقل ۲۰ نیروی متخصص نیز به مجموعه آزمایشگاه‌های ساختمان مرکزی اضافه شده است. این مجموعه کم نظیر در شرق کشور، با توجه به بحران‌های خشکسالی ناشی از شرایط اقلیمی حاکم بر منطقه سیستان و لزوم تغییر الگوهای کشت سنتی و استفاده از فناوری‌های نوین در این حوزه جهت ارتقای بهره‌وری محصولات کشاورزی، در ساختمان آزمایشگاه مرکزی دانشگاه پیش بینی و تجهیز گردیده است. از طریق این فناوری و با استفاده بهینه از منابع محدود کشاورزی همچون خاک، آب و کود می‌توان در مقیاس وسیع و با راندمان بالا به تکثیر انواع گونه‌های گیاهان سازگار هر منطقه و منطبق بر نیاز بازار اقدام نمود.

تداوم تکمیل و بهره‌برداری از بخش‌های دیگر مجموعه آزمایشگاه‌های مرکزی دانشگاه زابل، علاوه بر تقویت پتانسیل تحقیقاتی بخش‌های پژوهشی و صنعتی در سطوح منطقه‌ای، ملی و حتی بین المللی، صرفه‌جویی و درآمدزایی سالانه قابل توجهی را برای دانشگاه در پی خواهد داشت.

ل. م ۵۴/‏‬ س. ر ۶۲