سه شنبه, ۳ خرداد , ۱۴۰۱
Tuesday, 24 May , 2022
ضرورت افزایش رایزنان علمی و انتصاب دستیار علم و فناوری برای تحقق دیپلماسی علمی

وزیر امور خارجه اظهار داشت: برای تحقق دیپلماسی علمی و فناوری به زودی دستیار وزیر امور خارجه در علم و فناوری از میان دانشگاهیان منصوب می شود، همچنین آمادگی داریم تعداد رایزنان علمی ایران را در دنیا افزایش دهیم. به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، دکتر حسین امیرعبداللهیان در نشست تخصصی «دیپلماسی علمی؛ […]

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، دکتر حسین امیرعبداللهیان در نشست تخصصی «دیپلماسی علمی؛ فرصت‌ها و چالش‌ها» که روز امروز (دوشنبه) در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد؛ با تأکید بر وجود ارتباط میان جامعه دانشگاه و دستگاه دیپلماسی گفت: حتماً در وزارت امور خارجه یک دستیار علم و فناوری از بین دانشگاهیان منصوب خواهیم کرد تا بتواند حلقه وصلی بین وزارت امور خارجه و دانشگاه باشد.

وی با اشاره به چالش‌های موجود در این مسیر گفت: یکی از چالش‌ها، جذب نخبگان ما در خارج از کشور است. آقای دکتر ستاری، پروپوزالی را در دولت ارائه دادند و بحث جدی دنبال می‌شود که ما چگونه بتوانیم مسیر را هم برای ایرانیان دو تابعیتی و هم برای بقیه ایرانیان تسهیل کنیم.

وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: یکی از مصوبات شورای عالی ایرانیان خارج از کشور که اولین جلسه آن بعد از ۸ سال و نیم، اواخر سال گذشته به ریاست آیت‌الله رئیسی برگزار شد، این است که بتوانیم تا پایان سال ۱۴۰۱ «قانون جامع حمایت از ایرانیان خارج از کشور» را به تصویب مجلس برسانیم.

دکتر امیرعبداللهیان با تاکید بر اینکه نکته بعدی، فقدان ارتباط قوی بین دانشگاه و فارغ‌التحصیلان است، گفت: بسیاری از فارغ‌التحصیلان در جامعه رها می‌شوند. بسیاری از فارغ‌التحصیلان در خارج از کشور هستند. ما در سفرها وقتی با آنها دیدار می‌کنیم، انتظار دارند که بخش دولتی به آنها کمک کند تا انگیزه داشته باشند که بتوانند به ایران بازگردند.

وزیر امور خارجه بیان داشت: برای جذب دانشجویان خارجی اقداماتی را صورت داده شده و پردیس‌هایی بین المللی برخی دانشگاه‌ها در کیش راه‌اندازی شده است. اما کیش برای بسیاری از این دانشجویان جاذبه‌ای ندارد و پایتخت برای آنها بسیار جذاب‌تر است. بنابراین مهم است که این نکات در جذب دانشجویان خارجی مد نظر قرار بگیرد.

وی با تأکید بر اینکه نوع نگاه افرادی که به عنوان وابسته‌های علمی به سفارتخانه‌های ما در کشورهای خارجی اعزام می‌شوند نیز بسیار مهم است، گفت: ما باید این رایزن‌های علمی را با همکاری اعضای دولت افزایش بدهیم و دانشگاهیان هم به انتخاب این افراد از درون دانشگاه به ما کمک کنند.

امیرعبداللهیان ادامه داد: دانشگاه‌های برتر ما در کشورهای خارجی، حداقل در کشورهای حوزه مقاومت بسیار مشتری دارند. کشورهای منطقه بسیار خواهان وجود شعبه از دانشگاه‌های برتر ایران در کشورهای خود هستند. و با دقت نظر می‌توان این موضوع را دنبال کرد.

وزیر امور خارجه اضافه کرد: ما باید یک ساز و کار تعریف‌شده بین وزارت علوم، دانشگاه‌ها، معاونت علم و فناوری و وزارت بهداشت تعریف کنیم که در این خصوص دکتر خیاطیان رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری پیشنهاد تشکیل یک کارگروه را دادند که حتماً باید در بخش علمی و دانشگاهی شکل بگیرد و وزارت امور خارجه در خدمت اهداف این کارگروه خواهد بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: ما در وزارت امور خارجه آمادگی داریم به دولت در خصوص اعزام رایزنان علمی به مناطق مهم و با اهمیت کمک کنیم. ما متعهد می‌شویم یک ساز و کاری را در وزارت امور خارجه ایجاد کنیم که سفارتخانه‌های ما از اساتیدی که به دلایل مختلف علمی به خارج از کشور می‌روند، حمایت و پشتیبانی لازم را به عمل بیاورند.

امیر عبداللهیان در پایان با اشاره به پرداخت نشدن برخی از حق عضویت‌های ایران به سازمان منطقه‌ای و بین‌المللی خاطرنشان کرد: متأسفانه حق عضویت‌ها در دولت گذشته به سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای پرداخت نشده است.

موضوع اصلی مشکل ارز نیست؛ مشکل اصلی به دلیل تحریم است که این پول در میسر تبادل بانکی انجام نشده است. رئیس جمهور دستور داد با تشکیل کمیته‌هایی سازمان‌های بین‌المللی که حدود ۱۲۰ سازمان است بررسی شود و حق عضویت آنهایی که ضروری است به هرشکلی شده پرداخت شود.