جمعه, ۱۰ تیر , ۱۴۰۱
Friday, 1 July , 2022
نشست محیط زیست و توسعه پایدار برگزار شد

نشست محیط زیست و توسعه پایدار با حضور دکتر تیموری رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دکتر کاویان مدیر کل محیط زیست استان و جمعی از فعالان محیط زیست در این دانشگاه برگزار شد. به گزارش روابط عمومی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به نقل از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری،  دکتر […]

به گزارش روابط عمومی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به نقل از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری،  دکتر تیموری رئیس دانشگاه ضمن تبریک هفته کرامت و میلاد امام رضا(ع)،  آغاز هفته جهاد کشاورزی و هفته محیط زیست را به فعالین عرصه کشاورزی و محیط زیست در وزارت جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست کشور تبریک گفت.

دکتر تیموری در ادامه بیان کرد: نشست امروز نقطه عطفی برای اقدامات مشترک میان اداره کل محیط زیست استان مازندران و دانشگاه و همچنین حلقه سوم یعنی NGO و سمن های فعال در عرصه محیط زیست می­ باشد و انشالله سه ضلع این مثلث بتوانند در تدوین راهبرد­های علمی برای رسیدن به یک مدیریت پایدار در عرصه محیط زیست کمک نمایند.

وی ادامه داد: کلیه مولفه های محیط زیستی (آب و هوا و …) وضعیت مناسبی ندارند و شاید آن مدیریت پایدارکه در حوزه محیط زیست  از لحاظ ضزایب دست یابی نسبی به پایه های اولیه آن دسترسی پیدا نکرده ایم.

دکتر تیموری با بیان اینکه در حوزه محیط زیست چند مشکل اساسی به چشم می­‌خورد  ادامه داد: نگاه افراط و تفریط در بهره کشی از منابع طبیعی و محیط زیست را در ذهنیت خود در همه فرایند ها داریم. این ذهنیت مختص دامدار ،کشاورز و یا اون روستایی نیست گاهی در مدیران کلان کشوری و استانی این بهره کشی وجود دارد که واگذار کنید تا در تولید استفاده شود اما این که چگونه استفاده شود و یا چگونه واگذار شود چه شرایطی رعایت شود و بسیاری از این شرایط استفاده از منابع طبیعی را نادیده می‌­گیرند.

دکتر تیموری در ادامه افزود:تغییر این ذهنیت نیاز به فرهنگ سازی خیلی جدی دارد و یکی از وظایف اصلی دانشگاه ها و اداره کل محیط زیست و همچنین حضور سمن ها در این فرهنگ سازی باشد تا بتواند به ما کمک کند تا از این قالب فکری خارج شویم .

عطاالله کاویان مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در این نشست بیان کرد: در این دو ماه که مسئولیت را در محیط زیست استان به عهده گرفتم پس از بررسی‌ها و ارزیابی‌ها به یک سری کمبودها رسیدم که باید برای حل مشکلات محیط زیست استان، آن‌ها را برطرف کنیم.
وی افزود: اول از همه قوانین و مقررات مربوط به محیط زیست است که حتما نیاز به اصلاحات دارد. به مجمع نمایندگان استان هم گفتیم که در برخی جاها باید پیگیر تغییر و اصلاح قوانین باشند.
این مسئول خاطرنشان کرد: یکی دیگر از چالش‌های محیط زیست در مازندران کمبود امکانات و تجهیزات است.  خوشبختانه قرار شد تعداد این مراکز مربوط به حیات وحش در استان از یک مرکز به سه مرکز افزایش یابد. همچنین مقرر شد که یک مرکز در چالوس و یک مرکز در آمل ایجاد شود تا خدمات تخصصی مربوط به حیات وحش در غرب، مرکز و شرق استان ارائه شود. اعتبار لازم برای این موضوع اختصاص داده شده و اکنون در مرحله خرید تجهیزات هستیم.
دکتر کاویان با اشاره به وقوع آتش‌سوزی در میانکاله طی دو روز اخیر به کمبود تجهیزات مهار آتش‌سوزی عرصه‌های طبیعی در استان نیز اشاره کرد و گفت: در میانکاله هم می‌بینیم که امکانات اطفاء نیست. البته دیروز بالاخره مهار آتش میانکاله با بالگرد محقق شد. تمام تلاش‌مان را به کار گرفتیم که برای نخستین بار حریق میانکاله را بالگرد مهار کند. نهایتا بالگرد در ۱۶ مرحله آبگیری از دریا به مهار حریق کمک کرد.
دکتر کاویان در بخش دیگری از اظهارات خود از ناهماهنگی در نگرش‌های توسعه‌ای و آمایشی در استان انتقاد کرد و افزود: همچنان علیرغم شعارهای زیادی که برای حفاظت از محیط زیست داده شد، نیاز توسعه‌ای با نگاه آمایشی ما همخوانی ندارد.
وی اظهار کرد: وقتی بخواهی با این نگاه توسعه‌ای که در استان وجود دارد مخالفت کنیم با چالش مواجه می‌شویم. ۸۰ درصد زمین‌های استان ما درجه یک و دو است. پس باید روی کشاورزی تمرکز بیشتری کنیم.
دکتر کاویان وجود مشکلات حوزه نیروی انسانی را هم بخشی از چالش‌های محیط زیست در کشور و مازندران برشمرد و گفت: امروز نیمی از ظرفیت محیطبانی ما خالی است و به همین دلیل برای حفاظت مشکل داریم. در بعضی مناطق استان ۷۰ تا ۸۰ کیلومتر مربع توسط یک محیطبان مراقبت می‌شود. این عرصه گسترده چطور باید توسط یک نفر مراقبت شود؟ اگر فعالیت برخی اهالی بومی و همیاران محیط زیست نباشد محیطبانان نمی‌توانند همین مقدار عملکردی که دارند را هم داشته باشند.
دکتر کاویان گفت: در اداره کل حفاظت محیط زیست به دنبال این هستیم که فضای گفتمانی مشورت علمی را تقویت کنیم که با توجه به طیف وسیع مجموعه‌های علمی در استان کارگروه‌هایی تشکیل شود تا درباره بعضی موضوعات به اجماع کلی برسیم. دنیا به این سمت رفت که محیط زیست، دستگاهی اجرایی با مدیریت علمی است. اما زیرساخت‌ها باید فراهم باشد تا دستگاه‌های مختلف را همسو کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران اظهار کرد: راهبرد دیگر تقویت سمن‌هاست. دوستانی که طی سال‌های اخیر با هم ارتباط کاری داشتیم می‌دانند به سمن‌ها اعتقاد دارم. اما واقعیت این است که سنگ بنای سمن‌ها در کشور ما از ابتدا درست بنا نهاده نشد. هرچند سازمان حفاظت محیط زیست یکی از معاونت‌ها را به این بخش اختصاص داد، اما در این بخش ساختار تشکیلاتی سازمان باید تغییر کند. چون خیلی قدرت اجرایی ندارد.
وی تصریح کرد: من معتقدم سازمان محیط زیست در بخش آموزش باید بیشترین اعتبار را داشته باشد. اما کمترین اعتبار متعلق همین بخش است. چون این سازمان ابتدا شکاربانی بود و بر همان ساختار تقویت شد. یعنی آموزش کمتر موردتوجه قرار گرفت. امیدوارم که با کمک جامعه علمی و سمن‌ها شاهد افزایش فرهنگ مشارکت در حوزه محیط زیست استان باشیم.